Saturday, 17 September 2011

PR + Pub n Pro~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Hallah!!Nak bercakap sal title di atas sangat la susah weh. Tidak ketahuan pulak yang pub and pro tu kira sekali dengan kerja PR. Adoi~

Saya dah siap cakap kat kawan saya merangkap classmate lagi yang tak nak join PubPro sebab "tak sesuai dengan jiwa". Ok ayat xleh blah.

Malu kot last-last muka saya terpacak kat dalam meeting KID tu.huhu
Cover test je la..haha

Sori ye kat classmate saya tu. Mana la saya tahu begini jadinya. haish~
Jadinya segala kerja yang melibatkan promotion saya kena buat termasuklah poster!!Eiii!!Geram jugak eh!
Mari bab poster tu yang lemah sikit tu. Dan menjadi salah satu sebab kenapa saya tidak mahu mengambil post sebagai pubpro. Alih-alih, tak tau nak cakap pa la..ish.

Biha, buatlah kerja tu dengan ikhlas yer.Semoga dengan keikhlasan kita yang Allah tengok tu, Allah akan permudahkan segala urusan,,insyaAllah..:-))
Satu lagi,semoga KID berjalan dengan lancar.



Sunday, 11 September 2011

Esok~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Esok kelas,, SEKIAN~

Saturday, 10 September 2011

1st day 1st sem 2nd year..fuuhh~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Tengok title pun dah tahu yang CUTI lima bulan dah habis!!!!
HARI INI, hari yang paling 'bermakna' sebab 'impian' nak balik ke Uia tercapai jugak akhirnya..hahahaha (gelak jahat)

Hari yang sangat meletihkan. Terpaksa angkut barang dari tingkat 4 M1 ke tingkat 3 M5. Bapok jauh!
Saya terpaksa tukar dari kasut tumit tinggi kesayangan kepada kasut yang bertumit rendah je. Ok, sebenarnya tak ada tapak langsung. Dah nama pun nak angkat barang-barang berat,kan? Mencabar diri sendiri je kalau angkat barang-barang berat pakai kasut tumit tinggi. Giler la terer! Huhu..

Alhamdulillah, semua barang habis diangkut, so esok saya boleh rehat. Tapi, kawan-kawan ajak jamu makan kuih raya la esok. Saya pun ada bawak kek coklat untuk diorang ni. Bagi diorang habiskan semua. Senang cerita.

Perkara yang paling mengkagumkan ialah kesungguhan mak dan ayah saya yang dah berumur tu tolong angkat barang-barang. Memang touching la! :(
Itu sebenarnya fitrah yang telah Allah letak dalam diri ibu bapa kita bermula saat kita dilahirkan, eh, tak la, bermula dari saat mereka tahu mereka bakal bergelar ayah dan ibu lagi iaitu sifat belas dan kasih kepada anak-anak. Kalau tak, kan, tak terbayang macam mana seorang bayi itu nak survive sendiri. Allahuakbar!!

Tadi, tak tahu kenapa, sedih saat masa nak berpisah dengan mak ayah. At least, biasanya saya sebak je. Mana pernah nak nangis-nangis depan-depan orang ni..haha..
Tapi, sungguh saya kata. Sayalah orang yang agak susah nak keluarkan air mata depan orang. Mungkin hati ini dah jadi lembut, kot?haha *tapi,dulu keras ke??
No answer,ok!

Untuk sem ni yang penting saya nak kekalkan saya punya GPA untuk sem lepas. Dan harapan saya jugak supaya stamina saya kuat. Al-maklumla orang kurang bersenam..heeee~ (tunjuk gigi dua baris)
Klinikal mungkin menuntut stamina yang kuat, so sebab tu la saya harap sangat Allah bagi kekuatan kepada saya berbekalkan keberkatan doa, insyaALLAH daripada ibu bapa saya.


Sem ni, bermulalah kehidupan saya sebagai pelajar optometri yang SIBUK! S-I-B-U-K!!
Yang saya takut sekali: KLINIKAL! Macam mana ye nanti?? Sabar dan solat dan tunggu~~

Nak rehat dah,tapi nak telefon mak ayah dulu..
Cau! n_n

Tuesday, 6 September 2011

Packing~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Time packing barang-barang! Tak sangka setelah lima bulan cuti (cuti yang TERAMAT panjang dalam dunia) * cuti beranok tak la lama macam gini..ish3
dah nak balik ke Kontan semula. Kadang-kadang tu rasa macam tak percaya yang dah poser dan dah raya, dan akhirnya nak sambung BELAJAR balik dah.
Semuanya macam terlalu PANTAS! :(
* selalu cakap macam gini kan?haha

Seperti biasa, kali ni sama untuk kali yang sebelum ni, barang saya selalu jadi JUARA yang terbanyak. hehe,,
PERASAAN?? Bercampur baur sebenarnya. Kadang-kadang sebab dah terlebih bercampur sampai tak tahu dah nak rasa apa. hakhak

Oppss hampir terlupa la! Tengah packing barang-barang tu, saya lupa nak pack tupperware sekali. Malam ni dah tak larat dah. Esok saya ambik. Penting tau tupperware tu *pesanan penaja: tupperware adalah JENAMA pengeluar container yer
Saya nak buat isi makanan ke, nak makan mee sup dalam tupperware tu ke. Rasa macam perlu bawak jugak ni pinggan mangkuk sekali. Sebelum ni, benda-benda tu semua tak ada pun. Rasa macam terseksa kot. Bila balik rumah selalu je lupa nak bawak balik container tu sekali ke Kontan.

Tak tahu nak cerita apa dah. What will happen on the first day kat Kontan nak-nak nanti belajar kat bangunan baru hanya ALLAH je yang tahu. BISMILLAHITAWAKKALTUALALLAH (Sahaja aku tawakkal kepada ALLAH)
Hope semuanya baik-baik saja. Ameeennnn~
Satu lagi saya harap saya TAK SESAT la kat bangunan baru tu nanti..hehe
* skill orang yang GPS nya lemah kan. Nak buat macam mana?hakhak

Actually, my instinct is right la. Rasa macam mesti ada sumtin yang kurang menyenangkan hati saya akan berlaku dekat-dekat nak bukak sem baru nih. Tengok-tengok, belum jejakkan kaki lagi dah, bayang-bayang Uia pun tak nampak lagi dah pun ada isu. Dahsyat-dahsyat! Sabar Rabiha yer. Yang penting, buatla keputusan dengan betul,yer!

p/s: Nak sambung packing lagi esok! Hari Jumaat ni bertolak ke Kuantan. Semoga perjalanan kawan-kawan saya dan saya selamat~Ameen~
Satu lagi harap sangat otak tu tak berkarat mana. Kalau berkarat, tak tahu la nak guna polisher brand apa nak kasi berkilat balik.

"SEMOGA URUSAN KAMI DIPERMUDAHKAN ALLAH"

Peace ^^

Monday, 5 September 2011

Aimi ji~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

ThankQ k.aimi cause sent me this text message. Really appreciate it! Rasa macam kena je dengan diri sendiri sekarang ni dan untuk selamanya~

" Ingatlah ALLAH dalam hatimu, nescaya tiada duka untukmu. Ingatlah Allah dalam hatimu, nescaya musibah dunia tiada buatmu.

Kelmarin ALLAH membantumu. Percayalah, hari ini dan selamanya ALLAH tetap membantumu.

Berbahagialah kerana menjadi hamba kepada yang Maha Penyayang (",)"

Salam SAYANG,
K.Aimi

ALLAH akan selalu ada untuk kita walaupun kita selalu sahaja melupakanNYA. Ingatlah ALLAH sentiasa kerana kasih sayang ALLAH untuk kita tidak terkira infinity nya~^^


K.Aimi sayang aka Aimi Ji *hehe,,panggilan 'MANJA' untuk k.aimi.. :)

sejarah?~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Cerita-cerita bab Sejarah yang dulu-dulu kita tutup dulu. Mulai hari ini, blog ni jadi cerita kAu & aQuE  tentang HARI INI dan ESOK! :)

Jadik budak 1st-year~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum

Ok, tak rasa nak tido. Tengah semangat nak tulis blog. (Mentang-mentang la baru stat blogging..huhu)

Post kali ni pasal my life as a 1st-year student kat sini. Sini? Mana? Uia lew.

Hidup sebagai student 1st-year tak ada la rasa susah sangat. Boleh lagi enjoy. Kerja pun tak berlambak lagi.
Banyak pengalaman-pengalaman yang entah apa-apa pun ada. Antara yang saya ingat la; topi keledar kena CURIK, SESAT kat dalam bandar Kontan, first time naik motosikal TAK RETI nak isi minyak (hoho), 1st time disentuh oleh lelaki bukan mahram (yeye la sangat kan) atas sebab belajar- rasa macam SHOCK kot! padahal lepas ni banyak lagi (Istighfar-istighfar: niatkan sebab menuntut ilmu), jadi patient CL untuk student final year dan banyak lagi la!

Ok,, bila-bila dapat idea nanti saya edit balik * boleh plak!
Tenang-tenang aje ok! ^^

Tiba-tiba dapat idea! Ting!

Paling SUSAH buat saya ialah nak adapt dengan kenalan baru. Nak buat macam mana kan? Dah STYLE nya lagu tu. Nak-nak pulak diorang semua ni lebih tua dari saya. Lagi la rasa macam kejanggalan berganda,kan? Kita bila dengan orang tua ni respek nya lebih sikit. Takkan la nak layan macam kawan-kawan sebaya jugak, kan? Tapi nampak gayanya macam kena buat macam tu aje. Haish, susah jugak ni. POSITIVE-POSITIVE ++

 Kalau nak cerita pasal kehidupan setahun kat sini, tahun depan belum tentu habis kot.
Jadi, saya buat kesimpulan je la. Ada semua rasa (tak main la tiga rasa ni)
MANIS, PAHIT, MASAM, MASIN, KELAT, TAK ADA RASA

Nak kata saya SUKA tu tak la sangat kan. Tapi, bila dah duduk belajar dalam kos ni rasa macam kami satu keluarga yang besar.
Dengan tagline:
"FAMILI FAR FROM HOME" heeee~

^_~

I 1st day I IIUM (kontan)~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum



Ni nak habaq mai sal idop kat Uia Kontan lak.
Sebelum ni dah jenuh dah menaip pasal kehidupan di CFS,Petaling Jaya.

Masa dapat surat tawaran tu, memang terkejut sangat-sangat sebab pilihan PERTAMA optometri, alih-alih dapat RADIO! Punya la tak nak radio tu sebab takut belajar fizik yang berbelit-belit tu.

Tetapi, RUPA-RUPANYA semua students Allied dapat Radio. Semua dapat surat tawaran 'palsu' yer. haha.. Buat orang kelam-kabut dan gelabah je. Rasa macam dah nak menangis dah sebab dapat radio punya pasal. hehe

Alhamdulillah, selepas dapat surat tawaran sebenar tu, punyalah hepi kan tahap cipan. Dapat jugak pilihan pertama, iaitu OPTOMETRI yang disayangi (??) haha..sayang la~huhu
Rasa macam takut jugak tak dapat optometri tu, sebab kos lain memang tak minat. Dah la di interview oleh Hod Opto sendiri masa tu.

How's my first day kat Uia?huhu

OK la sebab kawan baik sama kos kan. Tak ada la rasa kesaeorangan sangat. Tapi, serius!! Langsung tak kenal sape-sape selain kawan baik saya tu. Bila tengok orang ni-orang ni, kita tertanya sendiri dalam hati : Orang ni 1st year ke? Asal nampak tua aka matang sangat je? (bajet la kita nampak cam MUDA sangat la kan..hakhak)

Masa 1st day tu biasalah kan sesi taaruf ni. Mula-mula sesi taaruf bersama dengan staff Opto, selepas itu, sesi perkenalan sesama akak-akak dan abang-abang senior pulak. Masa sesi taaruf dengan staff ni, saya (yang selalu je 'kekurangan ingatan' ni) cuba sedaya upaya nak ingat terus walaupun bukan semua, nama-nama staff Opto.haha
Rasanya tak berjaya pun.haha
p/s: at least ingat la nama HOD kan (ntah apa-apa)

Tak nak cerita lebih-lebih. Saya pun bukannya ingat secara detail sangat. Masa tu la sesi perkenalan pertama dengan kawan-kawan. Sambil-sambil diorang nak memperkenalkan diri kepada staff tu,saya  try la hafal sikit nama kawan-kawan. hehe..Jenuh kut nak ngapal nya. Al-maklumla kan~

Selepas itu, sesi dengan senior-senior pulak. Dikendalikan oleh (nak sebut ke namanya?hmmmmm) ada la seorang bro senior ni. Student 4th year.
p/s: kalau kawan-kawan Opto baca mesti tau sape kan?

Bro ni agak fames sebenarnya kat Uia. Alih-alih ex-student TJ jugak. Time saya form1, bro ni form5, so tak sempat nak kenal pun.

Diorang ni memang giler semangat bagi semangat kat kitorang. Suka cakap yang mula-mula belajar memang rasa macam payah. Tapi, lama-kelamaan Opto ni jadi macam 'spotlight'(??) Saya terfikir la, 'spotlight'?? Apa maknanya tu??
Rupa-rupanya diorang nak cakap yang mula-mula tu memang tak paham sangat Opto ni pasal apa. Aplikasinya kat mana. Nak-nak subjek Optics tu. Tapi, lama-kelamaan dah boleh nampak macam spotlight dah Opto ni lagu mana. hehe..

Kawan-kawan saya semuanya lebih tua daripada saya. Mostly, tua setahun dan yang lain lebih tua dua tahun. (So, bolehla kalau nak bajet muda,kan?hakhak)
Diorang ni tak bagi pun address diorang guna 'akak' atau 'abang' kat depan nama panggilan diorang. Jadi, panggil nama je la last-last. Sesetengah jer yang nak saya dan kawan baik saya bahasakan diorang kak. Tak ada pun yang classmate lelaki suruh addresskan diorang dengan panggilan 'abang'. Sebabnya, bukan budaya Uia. Uia ni, guna bro dan sis jer. Tak pun istilah baru yang sorang student diet ni reka, 'ter' dengan 'der'. Tahu apa maknanya? Short form untuk sisTER dan broDER. Adoyya~haha

Hal yang paling tak tersangka-sangka sekali ialah, 1st day dah stat kelas!! Tak EXPECT langsung la!! Mujur saya ingat nak bawa kalkulator masa kelas. Sape-sape tak bawak nanti kena cubit! haha
KALKULATOR tu kalau nak tahu teman sehidop semati untuk the beginner! ALAT yang WAJIB bawak time kelas!! Tak ada kalkulator, menganga la dalam kelas nak kira semua formula-formula kat depan tu dalam kepala otak. Cuba la try!hoho

Ada masa saya cerita lagi yer! Letih la tadi keluar ke bandar beli barang. Ni baru cerita 1st day. Saya nak cerita SETAHUN life saya kat Kontan ni.huhu..
Peace  :)

Sunday, 4 September 2011

1-YEAR

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum..^^




Ok2 kali ni nak cerita pasal my busy life in CFS IIUM.

Entah macam mana la tiba-tiba jer time saya dan kawan-kawan nak masuk cfs tu, tiba-tiba Uia tukar sistem daripada tempoh pengajian 2 tahun di pusat asasi kepada 1 tahun. Setahun bermakna hanya ada dua sem sahaja. Masuk bulan Mei 2009 dan grad bulan Februari 2010.

Mula-mula agak terkejut jugakla tapi oleh sebab semangat daripada mak saya yang nak sangat saya ambil program setahun tu,saya jadi semakin berkobar-kobarla..hakhak..

Sebenarnya students boleh pilih samada nak teruskan dengan program setahun atau pun 2 tahun.
Seperti biasa,hari yang keberapa entah,dah tak ingat dah,semua students baru wajib menduduki peperiksaan
1)EPT (English Placement Test)
2)APT (Arabic Placement Test)

Dua ni je kot. Ke ada lagi?? *Thingking harder

Dua tu je kot. haha. lupa dah

Ingat lagi time tu giler berkobar-kobar ambik exam. Nak sangat buat 1-year programme tu. Jawab exam dengan bersungguh-sungguh,nak-nak yang bahasa Arab. Siap belek nota time SPM lagi tu. Tak leh blah.

Ada jer kawan-kawan yang tekad tak nak ambik 1-year programme..huhu..Tak kisahlah kan. Yang penting sekarang saya dah grad dari CFS IIUM. Alhamdulillah sangat-sangat. Mesti la kena bersyukur kan? Walaupun banyak je pro dan contra. Nanti saya cerita apa pro dan contra nya.huhu
Alhamdulillah, untuk EPT, duk kat level 6 dan bahasa Arab exempted.^^
Officially, menjadikan saya budak 1-year. Ditempatkan dalam grup 2 bersama dengan dua lelaki (lelaki selalu sikit kan??) dan lima orang perempuan. Menjadikan tujuh orang kesemuanya. Gila gentang sikit! Sikit kalau nak dibandingkan dengan student-student di kelas yang lain.
Best apa belajar bila classmate tak ramai. Senang sikit nak serap ilmu, tapi sikit dapat kawan..huhu

Ceritanya macam ni,
Bermulalah kisah kehidupan saya di CFS IIUM. Banyak kisah dah sebenarnya saya dengar tentang CFS ni. al-sebabnya kakak saya dah setahun belajar kat situ. Macam-macam cerita dah. Kiranya macam CFS ni dah familiar dah dengan diri saya. Bila pergi, tak rasa yang kita pergi  ke tempat baru.*haha,,betul ke?

Ok,,next is~ kehidupan sebagai budak 1-year ni memang busy tahap cipan. Dengan 31 dan 32 credit hours,mana boleh tahan. Alhamdulillah berkat semangat daripada kawan-kawan sekelas yang menyebabkan saya teruskan jugak programme 1-year ni. Pernah jugak satu masa tu rasa nak 'give-up'. Dah tak nak dah buat 1-year,tapi sayangla sebab dah separuh jalan. Kalau tak,RUGI jer..ish3..jangan-jangan~
p/s: semuanya gara-gara fizik..hehe

Very HECTIC lifestyle. Mana boleh pergi jalan-jalan,lepak-lepak main game ke macam budak lelaki buat,tidur banyak-banyak kat bilik (oppss saya bukan jenis yang suka sangat tidur,tapi kalau tak ada benda nak buat,tidur la best kan?hakhak), apa lagi budak cfs 2tahun buat ek? Kalau nak bandingkan credit hour budak 1-year dengan 2-year macam langit ke-7 dengan kerak bumi kot! Jeles pun ada gak kadang-kadang. Nak-nak bila tengok diorang boleh duk rilek jer.

Subjek yang kitorang ambik:
-English level 6
-Bio 1&2
-Chem 1&2
-Math 1&2
-Fiz
-BTQ
-RIM

Saya masih ingat lagi, kitorang kalau diberi kerja hari ini, keesokan harinya dah kena hantar dah. Giler la malam tu kitorang bertungkus -lumus siapkan sama-sama. Balik bilik kadang jam 0000,kadang-kadang jam 0100  pagi (tengah orang lain enak diulit mimpi,ha!time tu la kitorang bukak pintu bilik kaco orang tengah tidur. Biasalah kan pintu bilik kalau engsel berbunyi,kan?
PORT biasa kitorang biasa buat discussion ialah kat LY tu. Masih ingat lagi LY, x-cfs??hehe
Kelas yang macam mengerikan dan macam bawah tanah tu.

Kalau anda masih ingat lagi,waktu yang dibenarkan bagi pelajar perempuan hanyalah setakat 12 malam. TAPI, malam tu kitorang dah terlebih sejam da~ On the way nak balik ke hostel tu,terserempak la ngan sorang Mak Guard dan Pak Guard ni. Adoi~
Nasib la Pak Guard tu baik, lepaskan kitorang, kalau tak ada pak guard tu, kitorang mungkin dah kena belebel di Mak Guard. Alah, biasalah perempuan. Kan kuat belebel..hukhuk..

Masa tu, sebab busy tahap cipan kan, sampai laptop pun jarang sangat-sangat la sentuh. Time habis exam jer bukak. Punyalah komited studi. Memang tak sempat sentuh pun. Kerja-kerja yang perlu gunakan laptop bukannya banyak sangat.

Mesti nak tahu kan siapa tenaga pengajar yang pernah mengajar saya kat CFS? * saya ni cepat sikit (bukan sikit, banyak..hehe) lupa nama orang. So, minta maaf la sangat-sangat kalau ada yang tak tersebut. Boleh katakan hampir kesemua perempuan. Sape ek?

a) Mdm Narimah (Fizik sem2)
b) Mdm Daliza (Chem sem 1)
c) Mdm Azlina (Bio sem1)#
d) Miss Hajar (Bio sem2)
e) Mdm Adila (RIM sem2)

ok,,BETUL-BETUL tak ingat ni yang lain..sori sangat-sangat!!

Meh saya ceritakan tentang setiap subjek yang saya ambil (hal ini akan menjadikan post ini lebih panjang berjela)

MATHEMATICS


Subjek yang saya paling minat sekali! Dari sekolah rendah (tadika ada ke matematik??haha..masa tu baru kenal nombor kan) sampailah sekolah menengah. Subjek feveret! Minat sangat mungkin sebab mak saya dulu pun minat matematik kot..huhu
Masa sem 1 tu,madam yang ajar kitorang (sila lihat gambar di bawah..haha)

Makluman!! Kepada sesiapa yang ingat nama madam ni sila inform kat saya ek! *boleh plak lupa
Saya suka sangat madam ni ajar. Madam seorang yang sangat lembut dahla cantheek!
Haha,,tu la classmate saya sem 1. Kalau nak suruh sebut nama sorang-sorang tu ingat lagi,tapi nama madam dah lupa dah..hehe
Madam ni sangat baik!^^
Pernah masa tu kelas kitorang stat pukul 8 pagi kalu tak silap. Madam bagi kitorang pergi kafe sarapan dulu. Memang lapar pun time tu. ThankQ madam! Saya SUKA madam!
Subjek math 1 ni tidaklah susah sangat. Jadi, time ni rasa seronok lagi la belajar math. Tengokla sem 2.huhu

Sem 2, boleh katakan lanjutan daripada apa yang kita belajar math masa kat sekolah menengah. Bapok payoh! Rasa cam paham apa yang madam ajar, alik-alik time exam tak boleh jawab. Pernah dapat C kot. Time tu, pada saya sape-sape yang dapat A math, memang terer la!

CHEMISTRY


Ha! Chemistry. Kita cerita pasal chem plak. Masa sem 1 chem ialah subjek yang saya minat sebab seronok dengar madam daliza ajar. Madam Daliza lah antara lect yang sangat tekankan kepentingan pengurusan masa yang baik esp bila dah jadi budak 1-year ni. Masa tu classmate kitorang cuma SEORANG sahaja lelaki. Budak Kelantan. Dia dapat layanan spesel la kan daripada kawan-kawan perempuan,sebab dia seorang je lelaki. haha *banyakla~

Madam selalu je pesan kat kitorang supaya sebelum kelas, MESTI (saya tekankan sekali lagi *MESTI yer) baca dulu topik yang madam nak ajar esok. Pernah satu malam tu, hampir pukul 1, selepas baru jer siapkan repot kot * tak ingat la
tiba-tiba teringat yang topik untuk subjek kimia esok tak baca lagi ! Alamak!! Berjaga la saya seorang diri dalam bilik yang gelap tu ( hanya bertemankan lampu meja jer) baca kimia. Yang penting esok kalau madam ajar tak la rasa terkapai-kapai tak boleh jawab dan tak paham,kan?

Pernah suatu hari madam suruh kitorang baca dulu topik yang belajar sal anak panah yang tunjuk kat atas. Topik sal energi-energi gitu. Ingat tak lagi?hehe
Saya pun dah lupa kot.haha
Bila baca buku teks malam tu, tak paham bersutir habuk pun! Jadi, malas dah la nak baca. Baca pun macam tak imbuh jer. Tengok-tengok keesokan hari madam tanya kitorang soklan-soklan pelik yang kitorang memang jadi SPEECHLESS!! Tak tau nak jawab pe. Habislah kitorang. Punyalah madam marah kitorang tahap giga. Salah kitorang la sebab tak baca betul-betul. Kitorang letih sangat malam tu ekpom.
Madam cakap macam ni (lebih kurang la)
"Walaupun awak ni budak 1-year,saya tahu awak busy, tapi ini tidak boleh dijadikan satu alasan untuk awak tidak dapat bahagikan masa dengan baik!"

Yang peliknya, * sampai sekarang saya pelik,,haha
apa yang peliknya?nak tau?
haha..entah kenapa saya rasa kata-kata madam masa tu cukup menikam QALBU saya..huhu
kawan-kawan saya tak ada la rasa sedih lebih-lebih macam saya. haha
tiba-tiba pipi ini terasa hangat dan air mata mencurah jatuh. :(
Masa tu, saya paling RESPEK kawan-kawan saya sebab masa saya rasa susah hati dengan kata-kata madam tu, diorang la yang pujuk dan bagi semangat kat saya. ThankQ kawan-kawan!!^^
Yang sebenarnya, kata-kata madam tu menjadi kata-kata penguat untuk saya teruskan perjuangan ini. :)

Sebab classmate kitorang sikit sangat * seperti yang saya bagitahu kat atas
akirnya, kitorang digabungkan dengan grup lain.


Ramai kan? Sampai tak muat meja tu..huhu

Sem 2, menyebabkan daripada suka kepada tidak suka subjek ni. Sem 2 saya boleh simpulkan hampir kesemua subjek payah!
Bab belajar organik tu yang payah tahap cipan tu. Punya la saya tak minat organik sebab otak saya payah jer rasa nak link kan dari satu organik boleh menjadi organik lain hanya dengan menambah bahan-bahan yang tertentu sahaja. Macam belajar recycle plak bila belajar pasal organik ni. Yang penting saya tak minat kimia 2..hahaha *boleh plak

PHYSICS


Subjek ni paling KILLER dalam sejarah hidup saya. Apa taknya, dari sekolah menengah lagi saya tak faham fizik. Berlanjutanlah ke pusat asasi. Bila Madam Narimah ajar, saya mula rasa yang Fizik ni subjek yang seronok. Tapi, pahamnya gitu-gitu la. Time SPM pun dapat 4B. (Tapi, saya SYUKUR sebab nasib baek LULUS,kan? ) Untuk orang yang anggap subjek fizik ni KILLER, lulus tu macam satu kejayan besar,tau!
p/s: saya tak pernah FAIL Fizik. Cuma keputusan tu tak memuaskan la kan.hehe

Nak tau tak kuiz biasa saya dapat berapa?
 4/10, 2/10 pun ada..ish3 (saya terkejut kot bila tengok result kuiz sendiri!haha)
Jadi, pada satu masa yang madam rasa sesuai, madam pun cakap nak jumpe saya time habis kelas. Saya dah dapat agak dah. Rasa nak nagis sangat time tu. Tapi, aik?? air mata tak nak keluar la plak. Just SEBAK je.
Madam bagi semangat kat saya supaya rajin buat latihan, banyakkan membaca dan ulangkaji balik lepas habis kelas. Mulai saat itu, saya dapat semangat baru!!
ALHAMDULILLAH, result kuiz saya dari satu kuiz ke kuiz yang lain meningkat. Saya sangat HEPI! tak terkira betapa HEPI nya saya!^^

Madam Narimah (nama dekat-dekat dengan ma saya)
-seorang madam yang sangat baik hati
-seorang yang banyak membaca
-suka berkongsi pengalaman dan bahan yang madam baca
-bersifat keibuan

SAYA SAYANG MADAM!!



RIM


Subjek Religions In Malaysia ni Miss Adila ajar. *baru-baru ni jah miss dah bertukar address jadi madam (TAHNIAH MISS!!)

Miss (terlekat panggil miss daa~) seorang yang sangat berdedikasi. Walaupun masih baru, tapi Miss cuba berikan yang terbaik supaya kitorang betul-betul faham.

Oleh sebab, Miss baya-baya kitorang jugak, seronok belajar dengan miss. Subjek saya kira sangat baru bagi saya. Melalui subjek ni kita boleh kenal agama-agama utama yang ada kat Malaysia ni terutamanya dari aspek sejarahnya.

BTQ


Jom berkenalan dengan subjek Basic Themes in Al-Quran. Subjek ni lah satu-satunya lect LELAKI yang mengajar saya sepanjang dua sem kat CFS.
 Dear Ustaz,
Teringin nak jumpe ustaz lagi. Entah bila la berkesempatan yer. ThankQ USTAZ!!^^

BIOLOGY


Ni subjek 'menarik' sekali. Sebab banyak benda kena hafal. Selalunya markah kuiz saya cukup-cukup makan la. Alhamdulillah~

Nak citer sal Madam Azlina ni.
Madam Azlina ni sorokkan status dirinya kat kitorang. Jadi bila time nak panggil Madam jer selalu tersyasyul. Sekejap panggil miss,sekejap madam,eh,sekejap lagi madam balik. Madam langsung tak betulkan kitorang. Jadi tak kisahla kan panggil apa-apa pun. hehe..

Kawan baik saya ada bagitahu yang Madam suka sangat tengok kat saya time madam mengajar. hehe..Saya pun perasan. Tips ketika berhadapan dengan orang ramai: cari seseorang yang kita rasa selesa supaya rasa gugup tu boleh hilang. Tapi tak tau la kan kot-kot la madam suka kat saya. haha * saja jer mengkoyakan diri sendiri

Madam pandai bergaya,mempunyai sepasang mata yang besar + cantik.
Madam seorang yang sporting!
p/s: sayang seribu kali sayang tak ada gambar dengan madam.

Biology sem 2, Miss Siti Hajar yang ajar kitorang. Miss punya English memang sangat-sangat power!
Saya suka dengar Miss speak in English.huhu
Semoga Miss bertemu jodoh cepat-cepat ea!hehe^^



Dah sampai masanya saya cerita sal pro & contra jadik budak 1-year ni.
Perlu ke buat table,ha? hahaha
Pro dulu ek:


  • Menjimatkan masa belajar daripada 6 tahun kepada 5 tahun (InsyaAllah)
  • Duduk mahalah dalam kawasan UIA
  • Dapat grad sekali dengan kakak (senang citer)
  • Boleh kawin cepat(??) haha
  • Boleh timba pengalaman awal daripada rakan-rakan sebaya lain
  • Kawan-kawan aka akak-akak dan abang-abang anggap saya macam 'adik' * adik la sangat, kan?
  • Dimanja dan disayangi oleh akak-akak dan abang-abang (??) * poyo + koya (soriii)
Cons:
  • Nampak cam SENIOR (lebih tua)
  • Perlu adapt dengan orang sekeliling yang baru kenal (dah la ambe ni payah sikit kalu bab mengadaptkan diri ni,,bukan apa just take time je la..)
  • Orang tak kenal kita
  • dll
Ada jer masa mula-mula masuk UIA Kontan, kawan tanya kenapa ambil 1-year programme. Berdasarkan kisah di atas anda ketemukan jawapannya kenapa saya pilih untuk jadi student 1-year.

Inilah sedikit sebanyak pengalaman yang saya kongsi. Kalau rasa tak puas hati lagi, kita cerita lain kali.
Peace ^^

Luv~

Bismillahirrahmanirrahim

"Pretending not to luv him in front of him is hurting~"


Tu jah nak cakap. Sapa suruh buat macam tu kan? :(

Kadang – kadang,Bila dia menolak,
Bila dia menjauh,Bila dia mengelak,
Bukan sebab dia membenci kamu…
Bukan kerana kamu seorang yang bertepuk sebelah tangan…
Bukan kerana cuma kamu seorang yang merasakan segala rasa itu…

Tetapi kerana dia tahu,Dan kerana dia sedar,
Ini bukan caranya,Ini bukan masanya,
Walaupun dia punya rasa yang sama.

Dia melakukan itu,
Kerana tak mahu ‘merosakkan’ kamu….
Kerana tak mahu kamu terfitnah oleh dirinya…
Fahamilah dia,
Dan maafkan dia.


Salamualaik~

Saturday, 3 September 2011

Baju kurung~

Bismillahirrahmanirrahim

AsSalamualaikum




Entri kali ni nak cakap sal baju kurung lak. Nampak tak saya pakai baju kurung warna apa dalam gambar kat atas tu? Macam la korang kenal saya yang mana satu kan?hehe..

ha! Yang pakai baju kurung warna biru gelap itulah saya! Saya sayang sangat baju kurung tu. Sayang bukan sebab baju kurung tu mahal pun. Sayang sebab selesa kot pakai baju kurung tu plus saya suka warna baju kurung tu. Kalau boleh nak semua baju kurung macam tu dan kalau boleh tiap-tiap hari nak pakai baju tu..haha (exaggerate)

Ok stakat tu je la kot sal baju kurung. Cuma nak pesan,apa-apa pakaian yang kita pakai selain keselesaan, biarlah pakai yang menutup aurat. Jangan pakai pakaian yang tidak membawa keberkatan dalam kita memakainya. Peace ok~^^

ME:Biha~

Bismillahirrahmanirrhaim

AsSalamualaikum

Entah kenapa tiba-tiba plak rasa berminat nak ada blog. Dulu bukan main lagi cakap kat kawan baik sendiri taknak ada blog la,tak suka menulis la..bla..bla..bla..hehe (p/s:jangan marah yer kawan baik) nanti-nanti saya cerita siapa kawan baik saya tu. Kasi surprise la sikit.

Untuk entri pertama ni biarlah cerita pasal diri sendiri lu.

                  nama penuh: Nur Rabiha Mohd Noor
                  umur:20 tahun (dah palle dua dah..isk3)
                  asal:Ganu Kiter

Merupakan anak kedua dari TIGA orang adik-beradik. Sikit je kan2?? Saya ada seorang kakak dan seorang adik. So,kiranya anak tengah la. Anak tengah ni orang kata pelik sikit. Ada betul ka?? Hmmm,,entahla..Wallahualam. Kat dua orang ni la saya selalu luahkan masalah,kongsi cerita gembira,makan sekali,tengok Tv sekali. Nak-nak kakak saya. She just a year older than me. So, memang dari kecik lagi setiap benda kitorang buat sama-sama. Kalau kena marah pun sama-sama. Hehe..kenangan-kenangan ^^

Sekarang ni belajar di UIA,Kontan (tak tau kenapa suka tulis Kuantan macam tu..sebab nampak kiut kot..hehe) Kos; Bachelor of Optomery (Hons).

Kawan-kawan saya ada cakap yang saya ni 'loklak', nebeng dan kelakar pun ada. Entahla..Tak kisahla apa-apa pun saya sayang kawan-kawan saya. Saya akan kenang kawan-kawan saya sampai mati.

Cukuplah kot setakat ni..hehe..
welcome to blogging world Nora! haha
~_^