Sunday, 18 November 2012

Rakan seperjuanganku~

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Sayang korang kerana Allah in sya Allah.
Korang sahabat rakan seperjuangan yang memberi saya rasa pahit dan manis. Suka duka. Sayang. Dan sebagainya. Akanku kenang mu sahabatku sampai hujung nyawaku. Sungguh saya sayang korang. Tak tahulah korang sayang saya tak kan? Haha. Saya tak kisah tapi saya sayang korang cuma tak terluah je. Malu




Terima kasih kerana sudi bekerjasama dalam amik gambar baru-baru ni. Bukan senang nak ajak diorang berpanas dering untuk amik gambar ni. Huhu ^^



Sahabatku

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Aku punya seorang sahabat yang aku kira sahabat yang paling lama aku pernah berkawan. dan harapanku supaya aku dapat berkawan dengan dia sampai akhir hayat dan kalau boleh sampai syurga. Kami banyak perselisihan paham dan sebagainya. Banyak pahit manis yang telah kami lalui. Seorang kawan yang sentiasa setia disisi sahabatnya. I appreciate you sahabat. Saya abadikan kat blog eh. Semoga persahabatan kita Allah kira sebagai ibadah disisiNya. Amin. Walaupun ada perselisihan pendapat dan sebagainya tetapi itu tidak menghalang aku daripada menyayanginya sahabatku. Peace ^^ @Amalina Latif (Buat ala-ala fb/twitter plak. Hehe)


sedih~

Sedih Palestin sekarang. Semoga Allah bagi kekuatan kepada saudara2 ku di sana.
Berdoalah untuk mereka wahai sahabatku~

Tuesday, 13 November 2012

Opto & Cinta ~

Assalamualaikum~


OPtoMETrist & CinTA rapat bagai IsI DengaN KUku =)


A= cinta itu RABUN. kne pakai spec !



RET : pilih lah cara bercinta yg selari(WITH) dengan Islam dan jauhilah cara bercinta yg bertentang(AGAINST) dengan Islam. haha islamic kot ! 

JCC plak ckp : Hati org yg bercinta dgn AXIS yg betul akan jd lebih CIRCULAR..^^, 


DUCHROME : Klau hati kata nak hijau maknanye die terlebih ksh syg n klau kata nak merah x cukup ksh syg. haha

MEP : Cinta itu ada limit die. Jgn lah kerana cinta kita jd 'overcorrected'.


BINOCULAR BALANCE :dua2 pihak kna ade mtlamat yg sama, bru bley capai redha Ilahi..:)

OPTHAL: kte mungkin terase letih,penat n sedih dlm mencari cinta..namun jika kte sabar dlm penantian..i.Allah Allah pasti sediakan sesuatu yg terbaik tuk kte..:) 

oklah kan..semoga kami sume budak2 opto semakin mencintai kos optometry nie..sape2 rase nak taw setiap jargon words tu, bley pm sy kat fb..haha..poyo je..:p 


thanx to my classmate: sume laju je bab cinta..haha..juz kidding ok?.^^

Monday, 15 October 2012

dah dekat dah

Assalamualaikum wbt
Bismillahirrahmanirrahim

Ok,apa yang dah dekat dah tu?hehe.
Exam mid semeseter dah dekat dah. Lusa kot. So, best of luck I wish to myself and my classmates :)

The first paper is gonna be 'PAEDATRICS'

Thursday, 11 October 2012

kawan

bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt

Rasa macam nak tulis blog pulak tengah-tengah sakit macam ni. Tadi seriously tak tahan dengan mata gatal rasa macam nak terkeluar biji mata (rasa macam nak jadi exopthalmos je) nasib belum jadi lagi Alhamdulillah. Hidung saya yang rasa macam tak ada hidung nya. Saya jarang sakit resdung sampai macam ni sekali seriously. Tapi tak tahu macam mana boleh jadi teruk pulak dalam tiga hari ini. Tadi dah ponteng kelas dah. Burn kedatangan untuk satu subjek. Huhu.

Selepas dah rehat Alhamdulillah hidung rasa lega dan badan pun tak rasa semacam macam tadi.
Masa kita sakit inilah kita boleh tahu siapa kawan siapa bukan kawan kita. Huhu. Saya makan roti je, sakit sendiri tanggung je. Nak mati keras atas katil tu tak ada siapa yang perasan agaknya. Haha. Kelakar kan hidup ni? Maknanya senang je kita tak ada hubungan hati itu aje.

Alhamdulillah satu panggilan yang tidak disangka-sangka daripada Mena (my bestfriend). Ingatkan dia nak tanya apa-apa yang berkaitan dengan Jalinan Budi ke atau apa-apa sahaja yang berkaitan dengan kerja.But,she asked me whether I had eaten or not. Kalau tahu dia nak tanya saya tak ngap roti tu. Hahaha. (Just kidding, girl). Walaupun makan roti sahaja I'm still grateful because Allah has shown me who is my friend and who is not.

Terima kasih, Mena. Sahabatku. Boleh lah kalau nak buat calon (p/s: calon je) =p





Friday, 5 October 2012

Guys: I am proud of you

Assalamualaikum wbt
Bismillahirrahmanirrahim

Nampak tak gambar budak-budak lelaki yang matang-matang kat atas tu? Merekalah abang-abang opto rakan sekelas saya.

Apa kena mengenanya intro saya dengan tajuk post saya ni?
Saya sebenarnya sangat berbangga dengan mereka. Tanpa mereka siapalah kami (sisters opto) Hahaha. An over satatement.

Saya sangat berbangga dengan mereka sebab mereka merancang tentang perjalanan kami sekelas. Merekalah 'pioneer' idea untuk membuat 'group discussion', pembentangan berkaitan dengan lab skill test, screening dll.

Mereka dari tahun ke tahun yang saya perhati menjadi sangat matang dan mempunyai idea-idea bernas. Merekalah penggerak student opto 3rd year. Terima kasih! =)

Kalau nak cerita masa dulu-dulu,masa first year dulu, tak payah ceritalah. Haha.

I'm very proud of you guys. Memang dah jadi matang sekarang. Bolehlah kalau nak berumah tangga pun. Haha.

Hopefully our friendship will not end after we have graduated. Seriously! Hopefully we will still keep in touch with each other. Benda ni bukan saya tujukan untuk 'kanak-kanak ribena' (patutnya dah tak boleh guna dah. Haha) opto sahaja, tapi sister-sister opto jugak.

Ok sebenarnya saya tak ada idea sangat nak menulis ni..Hmmmm

Thursday, 4 October 2012

Maafkanlah~


Assalamualaikum wbt

Kesalahan, kegagalan, atau tindakan yang menyakitkan akan membuat hati kita sedih dan kecewa. Ini adalah perasaan yang negatif, perasaan negatif akan memberikan efek berupa motivasi yang lemah. Oleh karena itu kita perlu menghilangkan perasaan negatif ini dalam hati kita, caranya ialah dengan memaafkan.
Kesalahan dan kegagalan dimasa lalu adalah sudah berlalu. Jangan diingat dan menyalahkan diri sendiri terus menerus, maafkan diri Anda, ambil hikmah dan lupakan kesedihannya. Dengan memaafkan diri sendiri akan melepaskan energi negatif dalam diri Anda. 

Diri kita tidak bisa kosong dan hanya bisa terisi oleh satu energi, maka saat energi negatif pergi, akan muncul energi positif. Ini akan memberikan semangat baru bagi Anda.
Jika kesalahan Anda berhubungan dengan dosa, maka mintalah pengampunan dari Allah. Yakinlah bahwa Anda akan diampuni selama Anda melakukan taubat yang benar-benar taubat karena Allah Maha Pengampun dan Penerima Taubat hamba-Nya. Dalam berbagai ayat Al Quran dan Hadits, Allah telah berjanji akan mengabulkan do’a dan taubat kita jika mau melakukannya. Percayalah rahmat Allah lebih luas dari murka-Nya.


Saya dengan ini MEMAAFKAN DIRI SAYA SENDIRI

a troublemaker





Assalamualaikum wbt

Oh, apa yang saya dah buat malam ni? Saya dah susahkan ramai orang sampai saya sendiri dah hilang mood. Saya nak mintak maaf banyak-banyak dekat semua orang yang saya dah kacau hidup kamu malam ini. Sedih sangat kenapa lah boleh jadi begini. Masalah komunikasi yang tidak jelas berlaku. Memang saya yang salah 100%. Risiko yang perlu saya tanggung. Cover muka tahap ke berapa entah.

Nak tidur pun macam tak boleh tidur. Sori everyone sincerely from my heart. Tak terniat untuk jadi begini. Saya buat setakat yang saya mampu.

Maafkan diri sendiri ialah jalan terbaik!








Taktahu

Assalamualaikum...

Seriously saya tak tahu nak cerita macam mana. Haha.
Susah nak mulakan cerita ni kerana tak tahu nak bermula dari mana.

??????????????

Saturday, 22 September 2012

HADIAH hari jadi ku

Assalamualaikum wbt...

Ok, saya ambil sedikit masa untuk update blog.

Actually I wanna say thank you to my bestfriend Wan Nur Amalina Wan A. Latif for the precious birthday present. Thank you so much! Hehe..
What a lovely present!

Walaupun lambat, I really appreciate it! Rasa macam tak nak guna je. Haha..
Masih berbalut lagi tu.
Tapi, bila tengok gambar rabbit tu macam ada makna lain je. Haha ;)
Tengok ni:


Monday, 17 September 2012

spec pertamaku =)



Assalamualaikum wbt

Pada 14 sept lalu, aku dan rakan sekelas masa lab opthalmic optics and dispensing 2, kami di kehendaki untuk potong spec. Inilah pengalaman pertamaku potong spec. Hihi. Menarik!

Dalam debar, kami sangat 'excited' untuk potong spec. Aku dapat spec yang agak senang untuk dipotong. Walaupun aku potong former untuk frame spec tu agak besar, terpaksa asah juga la former tu nak bagi muat masuk fram spec tu. Huhu.

Aku buat lens untuk mata kanan dulu. Alih-alih tak jadi. Ceh! Sedih giler. Sabar je la. Sebab tinggal satu lagi lens untuk mata kiri. So, I just proceed to left eye first. Alhamdulillah, yang left eye tak ada masalah langsung. Aku buat perfect! (Koya)

Sebab tak sempat nak siapkan kedua-dua belah mata, jadi kami sambung petang hari tersebut. Untuk mata kanan tu aku buat sampai tiga kali baru jadi! Lega! At least kali yang ketiga dah ok! ;)

Untung kami tak perlu bayar untuk lens-lens yang tak jadi tuh. Huhu. Thanx a lot to bro Yop! Brother Yop, Brother Azman dan tak dilupakan Sir Skar yang buat pertama kalinya mengajar kami! Hehe.

Buat pengetahuan semua, aku tak ingat langsung nak 'capture' gambar spec pertama aku tu. Rugi giler. So, aku sematkannya di dalam hati sudaaa. Haha.


In our first lab, we need to cut single vision full-framed spectacles. Nice-ah!
Lepas ni banyak lagi spec-spec yang kena potong. Pastinya penat (p/s: berpeluh-peluh juga nak siapkan spec ni). Hope for better tomorrow and luck next time!



Monday, 10 September 2012

taaruf with juniors! so excited!

Assalamualaikum..

Hari ni walaupun kelas tak ada, (Daftar subjek pun belum lagi, macam mana nak ada kelas kan? Haha)
rasa sangat gembira dapat berkenalan dengan junior tahun pertama optometri. Mereka semua ala-ala macam sekepala sahaja dengan kami.

Bilangan mereka ramai kali ni. Seramai 27 orang. Terdiri daripada 20 perempuan dan 7 lelaki. Oh, hanya tujuh orang lelaki sahaja. Girls will conquer then. Haha ;)

First impression saya kat diorang, mereka nampak baik dan bagus. Hormat kami selaku senior mereka. Hopefully, they will grown up becoming better optometrists.

Kawan sepupu saya pun ada ambil optometri merangkap junior saya jugak. Sepupu saya namanya Mohd Syafiq b. Aziz. I used to call him Apiq.

Semoga ukhwah sentiasa baik antara senior dan junior optometri. Huhu

Remarks:
 Happy!

Sunday, 9 September 2012

First day sem 1, 2012/2013 session

Assalamualaikum..

Tengok tajuk berdebar rasanya. Huhu..
Terlalu banyak yang terjadi semalam membuatkan emosi aku sedikit terganggu. Semalam bila ye? Semalam 8/9/2012 aku bertolak dari Kuala Terengganu ke Kuantan, IIUM terchenta. (Terchenta lah sangat kan? Padahal aku langsung benci dengan sistem UIA). Sudah nasib badan apa boleh ku buat.

Selain permulaan cutiku 3 bulan yang lalu menambah gores di dalam hatiku, begitu jugalah hari pertama sampai di UIA Kuantan.

Nak kata semalam adalah hari malang, aku sangat takut kerana perancangan Allah itu kita tidak tahu. Walaupun terluka, sedih dan sebagainya, perancangan Allah tetap yang terbaik. Setiap sesuatu itu berlaku ada hikmah di sebaliknya.

Walau apa pun yang berlaku, aku akan masih tetap memaafkan diriku ini.

Semuanya gara-gara sistem buruk yang dilaksanakan oleh Mahalah Ofis. Kami terpaksa berpenat lelah mengangkut barang dari tingkat 3, turun seterusnya naik ke tingkat 3 balik. dan bla bla bla.

Bermulanya sem ini, bermulalah perpisahan antara kami student opto 3rd year. Tragis je rasa (OVER sebenarnya). Kami berempat berpisah daripada 8 student opto yang lain. Kami di level 3 blok M4, mereka di M3 level 1 dan 2.

OH, kawan-kawan opto yang kusanyangi,
............................................................................................................................

REDHA  itu lebih berhak berada di tempatnya sekarang. Amin.

Lepas ni, aku nak telefon ma pulak. Takut ada, rasa bersalah sikit ada, hmmmmm..

Hopefully she is being alright and mujhe bhi.

Every cloud has has a silver lining. =)

Smile for tomorrow! Esok start kelas pertama. Mass lecture gabung dengan audio students.

Dear Mahalah management systems,
I hate you very much!

However,
I am still being grateful as I have a place to stay. Study well and control your emotion and be matured. Hua! Hua! Hua!

Tuesday, 3 July 2012

'SKILL TEST and THE TRUTH BEHIND IT'.

Assalamualaikum..

Tiba-tiba bila bangun pagi ni dapat idea nak 'update' blog ni pasal apa. Hehe..

Cerita yang saya nak sampaikan pada entri kali ini, sesuai dengan tajuk di atas, 'SKILL TEST and THE TRUTH BEHIND IT'. Haha.. Rasa macam suspen je bila ada 'THE TRUTH' di belakang tu.

'Skill test' setakat ini merupakan 'test' yang paling mencabar kerana kami diberikan masa untuk mengaplikasi setiap teknik yang dipelajari. Kalau masa tahun ketiga nanti, (sekarang ni tengah cuti, jadi, kita guna NANTI) kami dikehendaki untuk mengaplikasi semua teknik dan mesti atau wajib siap semua 'test' dalam masa dua jam. (Giler ah!) Sangat memerlukan 'skill' yang mantOp!

Pada 12 Jun 2012 yang lalu, tarikh keramat buat kami budak opto. 'Skill test' yang diadakan di Klinik Mata UIA di Jalan Hospital Campus.

Gambar ni saya curi (Hehe.. pinjam-pinjam)


Saya telah dipasangkan dengan Fazril Akmal bin Azali. Buat pertama kalinya saya bekerjasama dengan Fazril. Tak tahu orangnya macam mana, tapi saya tahu kehebatan 'skill'nya macam mana. Huhu.. kebetulan pada hari kejadian, Fazril tak berapa sihat. Dia cakap, nak kata dia demam,tak,nak kata tak demam pun tak. Haha.. Entahlah.
Terdapat lima stesen kesemuanya dan setiap stesen dijaga oleh seorang 'lecturer'.

Sebelah kiri tu Fazril


FIRST STATION: SLIT LAMP (MADAM FAIZAH)
SECOND STATION: BIO (Binocular Indirect Opthalmoscope) (BRO AFZAM)
THIRD STATION: TONO (BRO HASRUL)
FORTH STATION: KERAT (BRO MUZI)
FIFITH STATION: VF (SIR ZUL)

FIRST STATION: SLIT LAMP


Setelah nama dipanggil, kami semua bergerak ke stesen masing-masing. Sebelum itu, kami semua sudah diberikan sehelai kertas. Kertas tersebut merupakan rujukan bagi pusingan stesen, nama 'lecturer' dan waktu kami harus bergerak ke stesen-stesen seterusnya.

Kami terpaksa tunggu beberapa minit di luar stesen sebab Madam Faizah belum datang. Bila disuruh masuk je, Madam Faizah terus membahagikan tugas, dan yang membuat saya bertambah debar ialah 'madam' suruh saya yang 'start' dulu. Kalau ikut dalam kertas yang diberi, setiap stesen Fazril yang akan jadi 'examiner' dulu, dan saya kemudian. Tapi, nak buat macam mana kan, ikut 'lecturer' la nak buat macam mana pun.

Saya dikehendaki untuk mencari:
1) Lens
2) Cornea
3) Iris
4) Tear film

Ni je kot, setakat yang saya ingat. Hehe..
Saya sempat mencari lens, cornea (guna teknik 'sclerotic scatter'), dan tear film. Iris, hehe, dok dang la.

Masa saya nak 'start' tu, tiba-tiba je 'madam' keluar. Saya pun apa lagi, 'time-time' 'lecturer' keluar ni la kita nak ambil kesmepatan. Huhu.. Saya mula dengan basuh tangan dulu. Sempat lap-lap tangan, duduk atas kerusi, tiba-tiba 'madam' pun masuk balik.

Madam masuk terus je tanya:
Madam: Have you wash your hands?
Me: Yes, madam.
(Fuhh! selamat. Kalau tak ingat basuh tangan boleh 'autofail' tau?Sia-sia je.)
*autofail = automatik fail

Madam yang banyak bagi arahan, contoh:
Madam: Find tear film.
Me: (dalam hati: nak je tanya, tear film tu, yang tengok 'debris-debri's tu ,kan?Haha.. Tengah 'exam' la, mana boleh tanya.)
Saya pun buat la memandai je,
I used parellelepiped, the illumination system is 60 degree from the observation system, high illumination (sikit) and medium magnification.

Tear film was the first structure I needed to find. After that, madam said:
Madam: Find LENS.
Me: (Alamak, macam mana ni? Lens is the most hard-to-find strucuture. Dah la dulu ada 'history' dengan madam, tak jumpa cari lens! TIDAAKKK!!!)
Saya pesan kat diri sendiri, bertenang, buat COOL je, insyaAllah.)

Dan Alhamdulillah, I passed. Hehe..
Tak adalah nampak sangat lens tu sebenarnya, sebab lens ni macam nasib je kut kalau nampak. Madam asked me to adjust the maginification and illumination, so that the view of lens was clearer. Tak clear jugak lah madam. Nak buat macam mana.

Tiba-tiba, loceng berbunyi. Ok, I needed to stop.
*di dalam hati, masa tu tak fikir fail ke apa, just buat apa yang perlu buat, buat sehabis baik.
Dahlah tak sempat nak cari iris,hmmm, tak pelah. Madam macam tak kisah je. Errrkk...

Tiba-tiba je madam cakap madam akan bacakan satu soalan. Aik? Ada soalan? Terkejut jugak saya. Takut-takut la tak boleh jawab kan? Hehhe..

Soalan yang saya dapat:
Madam: (Lebih kurang la. Kalau sebijik nak cari manne?Haha..)
If a person has corneal edema, what technique to use in order to diagnose it? (Macam gini kot. Haha.. Entahlah)
Me: Optic section. (*dalam hati: Apa lah optic section! Boleh ke optic section tengok corneal edema? Wuuuu. Haha..Optic section can be used to observe stromal edema not corneal edema. We want to observe corneal edema generally not specifically. Ok, salah! Saya pun betulkan balik.)
Eh,Sclerotic scatter.
Madam: Ok, show me how to use sclerotic scatter.
Me: (Bung bang bung bang,siap!)

Kita pun explain la sikit sclerotic scatter tu macam mana, How can we diagnose that the person has edema and so on la. Hehe.. My answer was correct! Lagi sekali selamat! Alhamdulillah.

Selepas tu, giliran Fazril. Seingat Fazril, dia kena buat 'eyelid inspection', TBUT, gland and answer question. Mula-mula tu,dia kena buat benda lain, tapi, sebab saya ada dry eye, madam suruh dia buat TBUT  kat saya. Dia pun lulus. Sebelum keluar, 'madam' cakap: Ok, both of you pass! (I was very very happy!) ^^

SECOND STATION: BIO


Stesen yang paling mendebarkan. Sebab musababnya ada forth year students (Abang Zul, Abang Faiz, Abang Naim, Abang Izzul dan Kak Dayah) selain Sir Afzam di situ. Ketar lulut saya duk dalam cubicle tu. Sir had provided us with many lens with different power. So, here we needed to choose correct lens power. Must remember this! Silver ring should always face the patient, not the examiner. Please bear in mind. While the correct lens power is plus 20 D.

The obstacle during BIO was to wear the opthalmoscope itself on our head. Dahlah sekali je dalam seumur hidup pernah sentuh benda tu dan dahlah main-main dalam lab. Dahlah sebelum test, belajar teori je. Tak terbayang saya macam mana nak pakai benda alah tu dan macam mana nak adjust benda tu biar muat kat kepala betul-betul. Haih! Masa test tu,saya pusing je la butang-butang yang ada, yang mana boleh saya pusing asalkan benda tu melekat kat kepala. SUSAH! S-U-S-A-H!

Hampir dua ke tiga minit kot, saya nak boleh pakai ke benda tu saje. Saya letak atas kepala, lepas tu, buang balik, pakai balik, buang balik, serba tak kena je. Haha. Tiba-tiba:
Sir: Two minutes passed.
Me: (dalam hati je mampu: Hah! Macam mana ni? Tibai je la. Pakai je la macam mana pun)

Dahlah baiki PD tak buka lampu pun. Letak jari kat depan, kenyit mata kiri, baiki PD dan ulang benda sama untuk mata kiri. Lepas tu, ulang untuk binocularly pulak. Apa cer la ni? Orang terengganu kata: KOMANG la. Hahaha..

Masa buat tu, dengan kaki yang tak berhenti-henti ketarnya, saya mulakan pencarian dengan mencari optic disc. Bila guna BIO ni, kita tak boleh tipu. Sebabnya orang kat luar boleh nampak apa yang kita nampak sebab ada cermin kat kepala kita. The mirror helps other people, let say, patient's family members to view the posterior part of the patient's eye. Mula-mula tu kabur sangat. Saya pun perasan. Abang Faiz had volunteered to be my subject on that day. His eye was absolutely normal, but I said his eye was having smaller cup. Bantai je. Haha. Padahal, duk ke ralik tengok optic disc tu sampai lupa apakah perkara-perkara penting yang kena 'inspect'. Abang Naim had asked me to make the view clearer. I tried by increasing the distance between lens with the patient's eye. Yeah! I did it! I managed to get the view clearer! Alhamdulilah.

When I had finished, sir asked me:
Sir: What is the first thing to observe in order to know whether a patient has abnormalities or not? (ayat tak macam sir langsung! Ayat sir canggih sangat lagi)
Me: Optic disc. (Haha.. Salah jawab lagi)
Sir: (He repeated his question)
Me: Oh, red reflex! When there is red reflex, it shows that the media is clear. Without clear media, we are not able to see the red reflex means that him/her has abnormalities (whether at lens or chamber of humor)

Jawapan TEPAT!

Next, question from Abang Naim:
Abang Naim: What do you observe? Tell me the important features.
Me: (Dipendekkan cerita, saya pun cerita la cup disc ratio yang entah apa-apa. Ada ke cakap 0.5? Sebab saya nampak cup and disc dia kecil sangat. Haha.. Tembak tu biarlah logik sikit.)

Then, they asked me, what is the normal value for cup and disc ratio horizontally and vertically.
Semua orang tahu ini, 0.3 at horizontal and vertical.
Tapi, saya tak dapat jawab the vertical ratio untuk cup disc Abang Faiz. Hehe.. Tak sempat nak tengok sebenarnya.

When Abang Naim asked me the vertical ratio, I took me long time to give answer and sir added:
Sir: Ke awak tak sempat nak tengok vertical ratio?
Me: (Iye kan aje lah).. Hmm,, yes. (Hehe..)

Sir asked Abang Faiz to give comments on my skill. Alhamdulillah, Abang Faiz gave positive comments. I was so rilieved. ^^


p/s: To give answer and do it in front of many people really make me nervous.

Then, sir asked me to complete my answer sheet outside.
Fazril turn.

I did not know whether I passed or not, but at least I had answered the questions correctly then.

Tunggu la saya kat luar sementara Fazril kat dalam pulak. Sementara sedang mewarna kat luar tu, ada la kawan-kawan saya daripada grup pertama, datang bertanya dan nak bagi tips. Alih-alih tak sempat nak bagi tips pun sebab Madam Wafirah datang. Hahaha.. Tak pe lah tawakkal je.


THIRD STATION: TONOMETRY


Ramai yang bagi nasihat Brother Hasrul ni macam ni-macam ni. Brother Hasrul suka teknik macam ni-macam ni kalau nak buat tonometry. Pening! Tapi, pagi tu, kawan-kawan semua cakap buat je mengikut  apa yang kita dah belajar. Ok! ;)

Fazril mula dulu. Selepas itu,saya. Tonometry ni saya boleh gredkan diri saya dengan gred 1. Alah, kesian. Banyak lagi sebenarnya Biha kena belajar. Seriously!

I am not really satisfied with my skill in tonometry. A lot more to improve and learn. Chai-yok! ><

Soalan yang diberikan oleh Brother Hasrul kepada saya dan Fazril macam terbalik macam tu je.

Ini soalan untuk Fazril.
Brother Hasrul: If cornea is thick, so the pressure would be low. Yes or No?
Fazril: (Sambil tengok kat saya sebelum menjawab soalan) No.
Brother Hasrul: Main tengok-tengok kawan ni,saya bagi kosong dua-dua kan baru tau.
Me: Saya ingat soalan tu untuk kami berdua. (*Saya cakap kat sir .Haha.. Tak tahu la sir dengar ke tak. Nyaris-nyaris sir nak bagi kosong. Huhu..)

Selepas saya habis, (sebenarnya saya buat bapak lambat! Sampai sir gesa saya suruh siapkan cepat. Hehe..)
Sir tanya soalan sama kat saya tp, 'modified' sikit je.

Sir: If cornea is thin, the pressure would be low. Yes or No?
Me: Yes.

Nasib baik la, dengan orang yang baru gred satu ni, mata Fazril selamat je masa tu. Takut juga kalau-kalau saya tekan kuat sangat kat mata dia.


FORTH STATION: KERATOMETER

Lebih kurang macam ni la.

Yang ni saya boleh katakan sangat kelakar. Masuk-masuk je, sir tanya:
Sir Muzi: Ok, who starts first?
Fazril: (sambil tunjuk-tunjuk kat saya)
Sir Muzi: Eh, mana boleh main tunjuk-tunjuk gitu, ikut yang macam dalam kertas la
Me: (Fuhh! Nasib baik)

Sir pun buat macam main kad gitu. Sir held six laminated paper. We were asked to choose one of them. I chose third paper and Fazril chose second paper. He asked us few questions about the paper. Begin with Fazril.

For my turn, sir asked:
Sir Muzi: Which part on the corneal map is flattest?and give reasons  to your answer?
Me: The blue is the flattest. (Sambil jari telunjuk menunjuk ke arah yang warna biru kehijau-hijauan)

Sir turned to Fazril. Why?
Fazril bagilah alasan apa-apa yang saya pun tak ingat dah.

Now, my turn.
Sir: You? What is your reason?
Me: Blue is the flattest because here is the weakest power.
Sir: Weakest power mean?
Me: Flattest.
Sir: Flattest mean?
Me: Not steep
Sir: Not steep mean?
~Saya terus di'provoked'~Haha..
Me:Hmm,, (dalam kepala: sir nak jawapan macam mana ni?)
Flat (Ada ke ulang jawapan sama. Haha)
Sir: Flat mean?
Fazril (datang menyampuk memberikan jawapan bernas): Flat mean power kurang situ.
Sir: Yes, right.
Me: (dalam hati: tu ke jawapan yang sir nak? *saya kehairanan. Haha..)

Selepas itu barulah kami dibenarkan untuk mengakses mata masing-masing bermula dengan Fazril. Selepas Fazril buat, sir terus 'check' bacaan Fazril sama ada bertepatan dengan bacaan di 'instrument' tersebut. Sambil-sambil sir 'check' tu, saya ambil kesmepatan untuk kira dulu senggat di alat itu.

Ada beza sebanyak plus minus 0.50 antara bacaan Fazril dengan bacaan sir.

Sekarang giliran saya pulak. Saya punyalah ambil masa yang sangat-sangat lama untuk mengira. Alamak, terpaksa padam balik jawapan sebab salah tulis. Sepatutnya bacaan diambil dari atas ke bawah, saya pula buat sebaliknya. Tempah maut je. Dahla masa nak meng-'adjust' alat tu bukan main lama lagi. Siap sir cakap lagi:

Sir: Mana ni tak siap-siap lagi?

Haha.. Pengalaman-pengalaman.

Sempat lagi saya jawab:

Me: Fazril ni sir,mata dia.............(ayat tak habis)
Sebabnya mata Fazril kejap-kejap pandang kat lain (mungkin sebab dia tak sihat kot). How many times I asked him to focus. Haha.. *Tak marah pun

Fortunately, my answer was correct. ^^

Kami keluar dari bilik tu dengan tanda tanya juga. Lulus ke tak ni? Tak sempat nak fikir sangat pun.


FIFTH STATION: VISUAL FIELD (THE LAST STATION)

Ni lah alat tu.

*Akhirnya sampai jugak sini

Di sini Sir Zul yang jaga. Saya tak tahu sangat nak guna alat tu. Bergantung kepada teori yang sempat Fazril ajar sebelum sesi grup kedua bermula.

Saya nak pendekkan cerita je. Saya tak ingat nak tutup lampu. *AUTOFAIL!!!!!
Tapi, sir cakap, sir nak bincang dulu dengan lecturer lain sama ada nak consider atau tidak.

Ok, tak pe lah. Nak buat macam mana. Saya benar-benar lupa.
Padahal sebelum tu, Fazril dah buat kat saya. Saya patut ingat la kan. Tapi, tak. Hehe..


Sesi saya selesai pada pukul lebih kurang pukul 2. Tetapi, sebelum kami benar-benar dilepaskan, kami dikehendaki untuk berkumpul di satu bilik (tak ingat nama bilik tu sebab jarang pergi klinik). Kami menunggu Madam Wafirah di sana sebab madam akan bacakan siapa yang lulus dan siapa yang tak.

Berdebar jugak masa tu, kut-kut la kena repeat Visual Field. Tapi, repeat pun boleh learn from mistake and maybe I can do better. Alhamdulillah, saya lulus semua. Fazril kena repeat kerat sebab beza 0.50 tadi.

Apa-apapun SYABAS kepada semua rakan-rakan saya. Hanya Allah dan kami je tahu macam mana rasanya kena hadapi 'SKILL TEST' ni tanpa praktis yang cukup.








Wednesday, 27 June 2012

Partner Skill Test

Assalamualaikum..

Actually I wanna tell you a story of my second partner during skill test on 12th June 2012. Why do I want to tell you about him? This is because I am amazed by his skill - slit lamp, Binocular Indirect Opthalmoscope (BIO), condensing lens and so on. His skill is very good.

Siapakah dia?
Fazril Akmal Azali.

Orang terengganu cakap 'dia wak ikot dang je tapi menjadi'. Tak tahu rahsianya apa, tapi, menjadi! He found what need to be searched, he managed to do it fast and with confidence. Saya teringin untuk belajar daripada dia.
Semasa skill test, selalunya 'lecturer' tetapkan perempuan akan berpasangan dengan lelaki. Ini adalah WAJIB! Huhu.. Nak buat macam mana, terima lah. Katanya, kalau perempuan sesama perempuan macam dah terbiasa dah, kalau buat dengan lelaki, mungkin gelabah sebab tidak biasa dan 'patient' pun bukan selalunya sama jantina dengan kita,kan? Hmmm..

Fazril tak lulus untuk 'round' yang pertama. Dia cuma diekhendaki untuk 'repeat' satu 'test' sahaja iaitu Keratometry. The difference between his reading and sir is only 0.50. It is quite high actually. Tetapi dia punya 'skill' memang cam orang 'expert' + dengan muka selamba dia. Keep it up! ^_^


Fazril yang sebelah kiri ye! Sebelah kanan tu lecturer kitorang

Adeq =)

Assalamualaikum..

Hehe..Sementara tengah tunggu solat isya' ni saya 'update' blog jap. Hehe..

Ok, hari ni saya nak 'update' pasal satu sajak karya adik saya, Nur Arina Suhaila


Kanan sekali itulah adik saya




TITLE: SWEET MELODY

This sweet melody,
And I've strongly perfect in,
It is coupled sweet melody.

Just by looking at you,
I can't have the second look,
But, it is just in my mind.

This feeling is over weird,
When I'm be the melody,
And you just too sweet.

I want hurt no more,
Let's just be us two,
Honestly telling the truth.

This sweet melody,
Finally have this two,
And it is just perfect,
Sweet ending love story.

The end.

Actually, I don't really understand what she is trying to say. But, I am just post it here to appreciate her talent. I think she can go far but, she must has great effort to strengthen her skill. Hopefully, she can reach her dreams.
Dia karang benda ni masa 'on the way' nak ke Kuantan.*dapat idea time tu dalam kereta.
Kalau Allah nak bagi tu, kat mana-mana pun boleh!

>.^

Tuesday, 26 June 2012

SEM2 TAHUN2

Assalamualaikum..

Berakhir sudah sem 2 tahun 2 pada 12 Jun 2012 lalu. Menghadapi musim dan minggu peperiksaan yang sangat dahsyat amat meletihkan! Tidak terbayang macam mana saya mampu untuk mengharungi semua itu. Oh, Ya Allah!

Daripada hari pertama peperiksaan hanya satu perkara yang sangat merunsingkan kami budak-budak opto. SKILL TEST! Selain itu, perkara paling dahsyat ialah kami menjawab soalan yang sangat kritikal dan dahsyat hampir kesemua subjek! Ada soalan yang saya tidak pernah mendengarnya, ada soalan yang saya langsung tak ingat apa yang pernah tertulis dalam nota! Saya hanya bantai je menjawab soalan tersebut di dalam peperiksaan mengikut apa yang pernah didengar, apa yang saya  pernah ingat. Huh! Teruk kan? Subhanallah. Tetapi setiap hari kami lalui dengan tabah dan sabar. Kami ingin lulus semua kertas peperiksaan. Melangkah penuh berani ke dalam dewan peperiksaan seperti orang yang siap sedia berperang. Padahal tak pun. Hahaha

Setelah tamat kertas terakhir pada 9hb Jun 2012, saya tetap merasakan masih ada perkara yang tidak menyedapkan hati ini.Skill test yang dinanti-nantikan pun tiba. Hendak dijadikan cerita, pada pagi hari peperiksaan itu, rombongan kereta saya adalah yang terawal bergerak dari Mahalah Maimunah 5. Tiba-tiba, Hani mendapat panggilan daripada Kak Jannah (kalau tak silap), mereka meminta kami berpatah balik ke mahalah, kerana katanya keretanya terkunci dan kunci tertinggal di dalam! Mujurlah kami semua bersiap dan turun awal untuk ke Jalan Hospital Campus (JHC). Jam waktu tu menunjukkan hampir pukul 7.30. Pada masa itu, kereta saya sudah sampai ke traffic light kedua dari UIA. Kami pun berpatah balik dan apa yang saya harapkan dalam hati, biarlah kami semua sempat sampai tepat pada waktunya ke JHC. Kami semua dikehendaki sampai ke klinik pada pukul 8 pagi. Tidak dapat saya bayangkan apa yang akan terjadi sesampainya kami ke sana sekiranya terlewat.

Setelah sampai semula di UIA, kami bertungkus-lumus menolong Kak Jannah membuka keretanya. Nak tergelak pun ada bila teringat balik. Mujur ada satu tingkap yang terbuka sedikit memudahkan kerja kami untuk membuka tingkap itu menggunakan butang membuka tingkap yang automatik menggunakan kayu. Alhamdulillah, dengan berjayanya membuka tingkap tersebut, maka kami berjaya menyelesaikan masalah kereta terkunci. YES!WE DID IT! Tidak silap saya, kami mengambil masa hampir 10 minit jugak rasanya. Alhamdulillah, kami sampai tepat pada waktunya di JHC. Allah masih mahu membantu kami.

Skill test bermula lebih kurang pukul 8.45. Kali ini, skill test ini diuruskan sepenuhnya oleh Madam Wafirah. Kami dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama terdiri daripada K.Hawa, Fahmi, Jazli, K.Suyi,   Farah, Zai, Syukri, Hani, Nasrul, Hazwan dan Awatif.
Kumpulan kedua pula terdiri daripada saya, Fazril, Amalina, Sarizi, K.Jannah, Fakruddin, Asma, Syazwan, Ain dan Yusof. Skill test untuk kumpulan kedua bermula pada pukul 11.15 pagi dan berakhir pada pukul 2 petang. Pada hari itu, terdapat empat orang yang lulus untuk percubaan pertama. Mereka ialah K.Hawa (daripada kumpulan pertama), saya, K.Jannah dan Fakruddin (daripada kumpulan kedua).

Kepada yang tidak lulus pada peringkat pertama diberi peluang untuk 'repeat' pada hari itu juga. Lecturer mana la yang nak balik bercuti lambat kan?haha..

Sebenarnya kalau nak cerita pasal lulus ni, sebenarnya tidaklah menunjukkan apa-apa signifikan pun. Hal ini adalah kerana, tidak semestinya yang LULUS itu adalah yang terbaik dan yang tidak lulus itu sebaliknya. Malah kami sebenarnya belajar lebih lagi apabila 'repeat' ini. 'Repeat' ini adalah perkara biasa bagi budak opto dalam skill test. No need to feel sad or down, but it is a way of learning.

Sekarang kami boleh bercuti dan bergumbira selayaknya (errkk..OVER!)haha..

Visit to HOYA!

Assalamualaikum..

I am not sure whether am I still remember vividly what happens on our visit to HOYA. Pertama-tamanya saya nak memperkenalkan apa itu H-O-Y-A. HOYA adalah sebuah syarikat yang menghasilkan lens yang bermutu tinggi berpangkalan di Jepun. HOYA ada membuka cawangan di Malaysia yang terletak di Kuala Lumpur. If you really want to know the exact place of this factory, I think you should ask 'PAK CIK GOOGLE'. haha.. *malas den nak mencarinya

Saya tidaklah ingat sangat tarikh secara tepatnya bila kami pergi ke sana. But, if I am not mistaken, we were going there on 25th of April 2012. Rasanya hari itu adalah cuti umum. Oh, I really cannot remember the exact date!Huh! *Teruk betul daya ingatanku.

Oh, tiba-tiba jadi malas nak menulis. Hehe.. Jangan marah. Saya tetap akan ceritakan serba sedikit pasal lawatan kami ke sana. *Macam orang menulis laporan yang dah terlepas due-date dah. Haih!


Kami bertolak boleh katakan agak lambat la. Tapi, tak adalah lambat sangat pun. Dari tentatif yang kami sediakan, kami terlambat hampir satu jam. Hampir je, tak sampai satu jam lagi. Huhu. Errkkk

Sampai-sampai je ada dua orang kakak yang cantik menyambut kami. *Sori, I do not remember their names. Biasalah jumpa sekali tu je. Apa nama diorang eh? Haha. Sori. Really cannot remember. *Short memory loss kah? errkk

Di sana kami diberi penerangan tentang apa itu lens, kepelbagaian jenis lens, cara menghasilkan lens dan lain-lain. Lawatan yang agak meletihkan nak-nak masa lawat kilang diorang. Fuhh! Giler penat masa tuh!
Selepas penerangan diberikan di dewan kecil di sana, kami dikehendaki berkumpul di kilang HOYA selepas solat zuhur. Inilah saat kemuncak lawatan kami. Oh, memang sangat-sangat menantikan lawatan ke kilang HOYA. I am sure everyone is waiting for this moment! Huhu.. Kami solat zuhur di surau yang terletak di kilang HOYA. Kecil giler surau kat sana yang hanya boleh memuatkan sehingga lebih kurang lima orang jemaah dalam satu-satu masa sahaja.

Setelah selesai solat, saya sakit perut la. Hihi. Kami dibahagikan kepada dua kumpulan. Siapa cepat, akan ikut kumpulan yang pertama dan begitulah sebaliknya. Kalau diikutkan, saya sebenarnya termasuk dalam kumpulan pertama, tetapi oleh sebab saya sakit perut dan terpaksa ke tandas, jadi, saya ditinggalkan. Kumpulan pertama bergerak je, saya baru keluar dari tandas. Hehe.

Jadi, saya pun termasuk dalam kumpulan kedua. Pada masa itu, semua ahli kumpulan kedua yang sedang menunggu semuanya adalah lelaki. Mereka adalah Fahmi, Fakruddin, Jazli, Hazwan, Syazwan, Syukri dan Nasrul.

Ini lah abang-abang dalam grup saya



Dan SAYA! Pada masa itu, hanya saya seorang sahaja perempuan! Mereka semua betul-betul ingat yang hanya saya seorang sahaja perempuan untuk ahli grup tu. Tetapi, sebenarnya tidak. Ada sekali, Kak Jannah, Zai dan Farah. Kebanyakan perempuan di grup satu.


Ini pulak gambar kami semua



Kami bertolak pulang pada lebih kurang pukul 4 petang. This experience is so amazing!
Gambar kenangan terakhir di HOYA

Blog saya kah?

Assalamualaikum..

huhu..actually it has been awhile i do not update my blog. The worst is I cannot remember my blog's address! Teruk giler rasa! haha..

Wednesday, 29 February 2012

luv & frenship

Assalamualaikum

Seriously, saya tak nak kehilangan seorang rakan hanya kerana sebuah cinta.
Ye betul saya suka akan dia, saya telah jatuh hati pada dia, tetapi sesungguhnya pada saya persahabatan itu lebih berharga dari sebuah cinta.
Saya tak nak kehilangan sahabat ini kerana cinta yang saya dambakan daripadanya.
Saya tahu, saya tak akan pernah mendapatkan cinta daripadanya kerana cinta itu tidak semestinya memiliki. Aku mengasihimu sahabatku.

Jom kita jadi sahabat selama-lamanya sementara masa antara kita masih ada kerana mungkin kita tak akan bertemu pun lagi selepas ini~~

Sunday, 26 February 2012